آیا میدانستید که حدود 9 درصد زنان کفش های کوچکتر از اندازه پای خود استفاده می کنند و 8 درصد آنها کفش هایی را انتخاب می کنند که سلامت آنها را تهدید می کند؟ آیا می دانستید بخش عمده ای از درآمد پزشکان ارتوپد از جراحی پای آسیب دیده زنانی است که کفش های نامناسب استفاده می کنند؟ کفش های مد روز اغلب دارای پنجه های تیز و باریک هستند این کفش ها با محدود کردن پنجه مانع از عملکرد طبیعی پا می گردد. بنابراین می توان گفت که خرید کفش طبی مناسب سرمایه گذاری بزرگی در سلامت پا می باشد. تولیدکنندگان و فروشندگان ادعاهای بسیاری در مورد کفش های خود دارند اما چگونه می توانید کفش مناسب خود را پیدا کنید؟ با پای خودتان شروع کنید و به کفش های خود در کمد نگاهی بیندازید. پای خود را روی کاغذ گذاشته و نقاشی کنید حالا کفش های خود را یک به یک بر روی تصویر قرار دهید تا متوجه شوید چند درصد کفش هایتان متناسب با ساختار پای شما می باشند.
خانم های زیباپسند عمدتاً کفش های پاشنه بلند و باریک را انتخاب می کنند که همین امر باعث ایجاد درد در پای آنها می گردد. اما سلامت پا فاکتوری مهمتر از زیبایی می باشد. بنابراین در حالت ایده آل بهتر است کفش های بیش از حد تنگ، دارای پاشنه بسیار زیاد و کوچکتر از سایز پای خود را استفاده نکنید. اگر شما تازگی به کمردرد مبتلا شده اید قبل از هرگونه درمانی، کفش خود را تعویض کنید. بسیاری از افراد با استفاده از کفش طبی استاندارد دردهای ناحیه کمر و گردن خود را بهبود بخشیدند. بنابراین می توان گفت استفاده از کفش طبی علاوه بر راحتی بر سلامت شما نیز تاثیر می گذارد.
معیار بسیاری از افراد برای انتخاب کفش طبی راحتی آن است. اگر شما هم از این دسته افراد هستید بهتر است برایتان یک مثال بزنم تا همین امروز دیدگاه خودتان را نسبت به کفش طبی تغییر دهید. اگر پای شما را در زمان کودکی معادل یک نهال و کفش را معادل یک تکه چوب بدانیم نهال برای رشد صحیح از تکه چوب کمک می گیرد وجود این تکه چوب مانع از آزادی نهال می گردد اما در نهایت یک درخت تنومد و صاف رشد می یابد. همین مصداق در مورد پای شما و کفش طبی صادق است. اگر پای شما درون کفش راحت باشد پای شما دچار دفورمیتی و ناهنجاری می گردد درواقع کفش طبی با ایجاد فشار مطلوب پای شما را در راستای استاندارد قرار داده و دفورمیتی های ایجاد شد را بهبود می بخشد. استخوان های پا چند ویژگی اساسی دارند که همواره در همه سطوح مهم هستند و باید مورد توجه قرار گیرند بنابراین بهتر است با دانستن این ویژگی ها به انتخاب کفش طبی بپردازیم.
– استفاده از کفش های باریک و پاشنه های نامناسب سبب ایجاد برخی مشکلات پا همچون انگشت چکشی، انحراف انگشت شست، پینه و … می گردد. در واقع طراحی باریک این کفش ها سبب وارد شدن فشار زیاد به پنجه شما می گردد که با گذشت زمان سبب دفورمیتی پا می شود. بنابراین حتماً در انتخاب کفش به این نکته توجه داشته باشید که باید انگشتانتان درون کفش در شرایط مناسب و راحت قرار گیرد.
– کفی های قابل شستشو: قابلیت جابجایی کفی این امکان را برای شما فراهم می کند تا اندازه کفش را متناسب با اندازه پای خود تغییر داده تا از ایجاد تورم پا جلوگیری گردد. علاوه بر این استفاده از کفی های ارتوپدی سفارشی را برای شما امکان پذیر می کند. استفاده طولانی مدت از کفش سبب تعریق پا می گردد که این امر امکان رشد باکتری و قارچ را فراهم می سازد. بنابراین شستن کفی مانع از ایجاد قارچ در انگشتان پا می گردد. کفی کفش طبی باید متناسب با ویژگی های قوس کف پا طراحی گردد. ضخامت مناسب کفی در کنار وزن سبک آن می تواند ضربه های وارد شده در ناحیه پاشنه را بخوبی مهار کند.
– پاشنه ضربه گیر: پاشنه کفش های طبی باید به گونه ای طراحی شود که نسبت به ضربه های وارد آمده در زمان راه رفتن مقاوم باشد و شوک های وارد آمده به کف پا را جذب کند. زمانیکه شما راه می روید نیرویی دو برابر وزنتان از سمت زمین به کف پایتان اعمال می شود بنابراین وجود کفی ضربه گیر نقش بسیار اساسی در انتقال نیرو از زمین به کف پا و کل بدن دارد. اگر می خواهید ضربه گیری پاشنه کفش خود را مورد بررسی قرار دهید بهتر است انگشت خود را پشت پاشنه قرار داده و فشار دهید. در صورتیکه پاشنه به راحتی به داخل خم گردد پاشنه کفش ضربه گیری مناسبی ندارد.
– سایز پاشنه: بسیاری از افرادی که دارای کمردرد هستند به کفش های بدون پاشنه روی می آوردند اما تحقیقات نشان داده است که کفش بدون پاشنه یا پاشنه زیاد هر دو بر روی کمردرد تاثیر نامطلوبی دارد. پزشکان ارتوپدی معتقداند که پاشنه کفش باید 4-1.5 ارتفاع داشته باشد.
– شیب مناسب: کفش های ارتوپدی باید بر اساس شرایط آناتومیک پا طراحی گردند. پای شما دارای منحنی های مشخصی در کف پا و شیب مشخص شده ای در ناحیه پاشنه تا پنجه پا می باشد بنابراین شیب داخلی کفش باید بگونه ای طراحی گردد تا در راه رفتن های طولانی مدت، پا در شرایط مطلوبی قرار گیرد.
– ناحیه داخلی کفش طبی باید یکپارچه و بدون درز باشد این ویژگی برای افرادی که دارای دیابت هستند و پاهای آنها بسیار آسیب پذیر هستند از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا کفش دیابتی از اصطحکاک پاهای حساس این افراد با قسمت داخلی کفش جلوگیری می گردد.
– رویه تنفس پذیر:کفش های طبی باید دارای رویه تنفس پذیر باشد تا در صورت تعرق پا از ایجاد عفونت و باکتری جلوگیری گردد. کفش هایی که از مواد تنفس پذیر ساخته شده اند گردش هوا درون کفش را افزایش داده که این امر مانع از عرق کردن و ایجاد رطوبت درون کفش می گردد.
– یقه نرم: یقه کفش در واقع اطراف مچ پا را می گیرد . وجود بالشتک و پدهای نرم در این قسمت باعث کاهش فشارهای وارده به سطح پا می گردد.